روستای لزور یکی از بزرگترین روستاهای استان تهران است که در کنار رود فرح رود، در دامنهٔ جنوبی کوه معراج، که کوهی در رشته کوه البرز است، قرار دارد. این روستا در ارتفاع ۲۳۵۰ متر از سطح آب‌های آزاد واقع شده‌است.

لزور از طرف شمال با روستاهای نشل و برزنه از توابع شهرستان بابل هم مرز است. در زمانی‌ که مسافرتها با پای پیاده و چهارپا انجام می‌شد این ده از راههای ارتباطی شمال کشور محسوب می‌شد. اما حالا که ایاب و ذهاب ماشینی شده و مسیر جاده‌ها تغییر کرده دیگر از این مسیر برای آمد و شد استفاده نمی‌شود مگر اینکه هر از گاهی گذر گردشگران و یا کوهنوردان به لزور برسد.

روستای لزور فیروزکوه

لزور روستایی پر جمعیت محسوب می‌گردد. آب و هوای ملایم تابستانی همراه با مناظر بکر و زیبای طبیعی موجب شده که در تابستان جمعیت روستا تا چند برابر افزایش یابد. زبان مردم لزور یکی از گویش‌های اصیل زبان مازندرانی است. لزور دارای محله‌های قدیمی به نامهای: اوپه، شجاع خیل، کشک ریز، کلا چپن و ... هست و اکثریت نام‌های فامیل روستا اسفندیار، شجاع و موسوی هستند.

اهالی لزور بیشتر به کشاورزی و دامداری و نجاری و خیاطی مشغولند. محصولات عمده کشاورزی آن سیب‌زمینی، گندم و جو بوده و یونجه، اسپرس و شبدر عمده‌ترین محصولات علوفه‌ای روستا به شمار می‌آیند. انواع سیب درختی، گیلاس، آلبالو و گلابی نیز از محصولات میوه‌ای لزور هستند. منبع اصلی آبیاری کشاورزی روستا، رودخانه فرح رود و چشمه‌های معجز و کهریز هستند.

این روستا از قدیم‌الایام دارالمومنین بوده و هست. قبل از تاسیس مدارس در ایران لزور دارای مکتب‌خانه‌های متعددی بود. در این مکتب‌خانه‌ها دروسی از قیبل: قرآن، اشعار حافظ، سعدی، خزائن و ... تدریس می‌شد و آمـوزش خط جزء لاینفک این مکتب‌خانه‌ها به شمار می‌رفت.

در حوالی روستا سد لزور وجود دارد که به نام های دیگری همچون سد سیاهرود و معجز چشمه که یکی از چشمه های نزدیک سد می‌باشد، شناخته شده است. این ده به‌عنوان مبدأ صعود به قله‌های میشینه مرگ و بوم بوده و همچنین با یک جاده خاکی به تنگه واشی، در شرق لزور دسترسی دارد. قله میشینه مرگ به‌عنوان بلندترین قله رشته‌کوه البرز شرقی با ارتفاع ۴ هزار و ۳۰ متر در شمال غرب این روستا واقع است. مسیر صعود به این قله با گذر از تنگه‌های پرآب، دشت‌های سرسبز و از مجاورت دریاچه زیبای سد سیاه‌رود، یکی از زیباترین و جذاب‌ترین برنامه‌های کوهنوردی منطقه است.

اماکن تاریخی روستای لزور

لزور دارای اماکن تاریخی متعددی است که مهمترین آنها عبارتند از:

  • امامزاده معصوم در سمت جنوب شرقی روستا. بنای این امامزاده بسیار زیبا و شامل ستونی مربع ‌شکل در وسط و 4 چشمه طاق در اطراف آن است.
  • امامزاده خوشنام در منتهی الیه شمال غربی لزور.
  • برج نیمه در فاصله حدود 200 متری جنوب غرب امامزاده معصوم. بقایای دو ضلع از هشت ضلع و قوس گنبد بالای آن باقی است و بقیه قسمتهای آن تخریب شده است.
  • قلعه قل دوش که در شمال امامزاده خوشنام و بر صخره سمت راست تنگه ای که آب مصرفی روستا از آن تامین می شود قرار دارد. قل‌دوش دارای پلان مربع و با ابعاد 18.5 متر می‌باشد.
  • پل سنگی که در مرکز روستا و با یک دهنه ساخته شده است و عمر آن به بیش از 150 سال می رسد.

روستای لزور کجاست

روستای لزور در دهستان قزقانچای، بخش ارجمند شهرستان فیروزکوه واقع در ۴۷٫۵ کیلومتری دماوند، ۳۹ کیلومتری شمال غربی فیروزکوه و ۲۶ کیلومتری شمال راه شوسه فیروزکوه به تهران، ۱۶۵ کیلومتری شمال شرقی تهران، در استان تهران قرار دارد.