رباط زردان که به کاروانسرای شاه عباسی نیز معروف است، مربوط به دوره صفوی - دوره سلجوقی است و در روستای زردان واقع شده است. روستای زردان با قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم در زمان گذشته مکان مناسبی برای حمل و نقل کالا بود که وجود باراندازهای بزرگ به جای مانده همه حکایت از این امر دارد.

رباط زردان زیرکوه

تاریخچه رباط زردان

معماری کنونی بنا منسوب به دوره صفویه است ولی بقایای سفالینه‌های متعلق به دوره‌های پیش از آن که از درون دیوارها و منطقهٔ اطراف رباط یافته شده است قدمت بنا را تا دوره سلجوقی وایلخانی تأیید می‌کند. این رباط توسط استاد و معمار ازبک بر خرابه‌های آتشکده زرتشت بنا شده است و در گذشته در مسیر فرعی جاده ابریشم وراه ارتباطی کاروانیان تجاری بوده که در مسیر هرات به شهرهای مرکزی ایران دررفت وآمد بوده‌اند.

معماری رباط زردان

این بنا با نقشه چهارضلعی دارای ورودی، هشتی، صحن و اتاقها و تالارهای اطراف صحن می‌باشد. حیاط کاروانسرا در مرکز آن واقع شده و چهار طرف آن اتاقهای سکونت کاروانیان و محل نگهداری احشام قرار دارد. در چهار گوشه بنا نیم برجهایی به منظور نگهبانی وجود داشته. ﻣﺼﺎﻟﺢ ﺑﮑﺎﺭ ﺭﻓﺘﻪ ﺩﺭ ﺳﺎﺧﺖ ﺍﯾﻦ ﺑﻨﺎ ﺷﺎﻣﻞ ﺁﺟﺮ ﻭ ﺳﻨﮓ ﺍﺳﺖ.

بر اساس شواهد در زمان قاجاریه ساخت و سازهایی در بنا انجام شده و شکل معماری رباط را به قلعهٔ دفاعی بدل نموده که از آن جمله می‌توان به ساخت چهار برج در چهار گوشه خارجی رباط اشاره کرد.

رباط زردان کجاست

رباط زردان در جنوب روستای زردان از توابع بخش زهان شهرستان زیرکوه قرار دارد. زوستای زردان درفاصله ۶۵ کیلومتری مرکز شهرستان و در ۱۸ کیلومتری بخش زهان در دهستان افین قرار دارد.