دره شمخال که نام خود را از روستایی کوهپایه‌ای به همین نام گرفته، از شمال شرقی به کوه آسلمه و از جنوب شرقی به رودخانه دائمی کال شمخال محدود است. چشمه‌های ابتدای دره، در ادامه رودخانه‌ای را می‌سازند که شالیزارهای درونگر را سیراب می‌کند. طول دره در حدود ۱۸ کیلومتر و ارتفاع دیواره آن تا ۲۰۰ متر برآورد شده‌است. این دره از روستای شمخال، آغاز و در روستای محمد تقی بیگ از توابع درونگر، پایان می یابد.

دره شمخال قوچان

مهمترین علت آب و هوای مناسب این دره، پیوستن رودخانه‌های شارک قرچقه، دربادام، شمخال و اضافه شدن چشمه‌های گوناگون در مسیر می‌باشد. همچنین در قسمت‌های زیادی از این دره زیبا درختان گردوی جنگلی بسیاری، با قدمت‌هایی بیش از ۲۰۰ سال وجود دارند که به این دره جلوه خاصی بخشیده است.

در فاصله ۱۰ كيلومتری از ابتدای دره، فضای جذاب و ديدنی به نام حمام آب وجود دارد كه پذيرای تعداد كثيری از گردشگران در فصل تابستان است. دره از درون پارک ملی تندوره به پیش می رود و بعد از حدود ۱۲ کیلومتر، ۲ آب سرد شمخال و کمی گرمتر دره دیگری با نام دره دُربادام به هم می رسند. از اینجا به بعد دره کمی باز می شود و رود درونگر (دوآبی) شکل می گیرد. رود درونگر با حجم آب زیاد به سمت روستای محمدتقی بیگ و شهرستان درگز سرازیر می شود.

دره شمخال قوچان

روستای شمخال، بنای تاریخی کهنی ندارد اما اقلیم مساعد، خاک مرغوب و منابع غنی آب، تاثیر فراوانی در شکل گیری آن داشته است. مردم روستا کرد کرمانج و پیرو مذهب شیعه اند و عموما از طریق کشاورزی، به ویژه باغداری و دامداری و عده ای هم از راه صنایع دستی معیشت می گذرانند.

وجه تسمیه دره شمخال

شمخال نام یک نوع تفنگ قدیمی و دست ساز به زبان کردی کرمانجی بوده است.

پوشش گیاهی دره شمخال

گردو، انجیر، زردآلو، چنار، بید، سپیدار، تمشک، موسیر، آنوخ (کاکوتی)، چریش، هفشان، گون، ریخوک، زرشک، گژی (زالزالک) و گیاهان وحشی و دارویی دیگری در این منطقه وجود دارند.

دره شمخال کجاست

دره شمخال، در نزدیکی بخش باجگیران و ۸۰ کیلومتری شهرستان قوچان، در استان خراسان رضوی قرار دارد.