تنگه بلاغی یا تنگه هخامنشی، تنگهٔ دراز و گودی است که حدود ۱۲ کیلومتر درازا و ۲۰۰ تا ۵۰۰ متر عرض دارد ولی قابل عبور نیست زیرا رودخانه پلوار یا سیوند و درختان انبوه و جنگلی اطراف رود، عبور را مشکل کرده و تنها از کمر کوه که دارای راه باریکی است میتوان گذشت. بلاغ در زبان ترکی به معنای چشمه است.
تنگهٔ بلاغی به موازات تنگهٔ سعادت آباد قرارگرفته ولی همانقدر که تنگهٔ سعادت آباد خشک میباشد این تنگه با صفا و پر درخت است و بدون شک در دوران شاهنشاهی هخامنشی و قرنها پس از آن راه مواصلاتی تخت جمشید و نقش رستم به پاسارگاد از همین راه بوده و از این شهر به سوی هگمتانه میرفتند. در واقع تنگه بلاغی در دوران پادشاهی هخامنشیان در مسیر راه شاهی یا جادهٔ سلطنتی قرار داشته است. این شاهراه نخستین جاده بینالمللی شناخته شده جهان است.
راه شاهی جاده ای است که ساخت آن به فرمان داریوش بزرگ هخامنشی، از سارد (پایتخت لیدی) آغاز و پس از اتصال پاسارگاد به تخت جمشید، به شوش کشیده شد و از همان زمان به راه شاهی معروف شد. داریوش شاه بارها و بارها برای اداره امور کشوری و برگزاری جشن های بهاره در تخت جمشید، با ارابه ویژه خود از این راه عبور کرده است.
برپایه دادههای جدید، تنگهٔ بلاغی تنها یک گذرگاه کوهستانی نبوده و در دورههای گوناگون از رونق بالایی برخوردار بودهاست. قدیمیترین آثار کشف شده تا کنون، متعلق به ۷۵۰۰ سال پیش است. در این محل آثاری از دورههای پارینهسنگی، نوسنگی، ایلامی (۲۷۰۰–۶۴۵ پیش از میلاد)، هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان و اوایل دورهٔ اسلامی بدست آمدهاست.
بر اساس بررسیهای صورت گرفته در تنگه بلاغی (از پوزه کوه کوچک در شمال تا روستای رحمت آباد در جنوب تنگ بلاغی) تاکنون بیش از ۱۴۰ اثر باستانی از دوره پیش از تاریخ تا دوره اسلامی شناسایی شدهاست.
آثار کشف شده عبارتند از:
در پی کشف تکههایی از لوله به قطر حدوداً ۳۰ سانتی متر و به رنگ خاکستری مربوط به دوران شاهنشاهی هخامنشیان، نظر باستان شناسان مبنی بر اینکه این منطقه تنها شامل یک روستای کوچک بودهاست، تغییر کرده و اکنون باور بر این است که این منطقه شامل یک شهر باستانی بزرگ است. به نظر باستان شناسان این لولهها ممکن است برای انتقال فاضلاب یا آب مصرف میشدهاند.
رودخانه سیوند یا رودخانه بلاغی (که نام قدیمی آن پلوار بوده) از درون تنگه بلاغی عبور می کند که باعث سرسبزی و خرمی پوشش گیاهی تنگه شدهاست. زمینهای واقع در حاشیه این رودخانه، غالباً جنگلی و پوشیده از درختان بنه، پستهوحشی و بادام کوهی است. وجود این رودخانه دائمی، باعث توجه جوامع انسانی در دورههای مختلف تاریخی به این دره شدهاست.
تنگه بلاغی، در جنوب غربی جلگه پاسارگاد و در شمال جاده جیسقان به قصرالدشت در دشت زیبای کمین در شهرستان پاسارگاد، در قسمت شمالی استان فارس، میان رشته کوههای زاگرس قرار دارد.
هدف اصلی سایت تفرج نامه معرفی جاذبه های گردشگری و مقاصد توریستی ایران و در آینده ای نزدیک جهان است. همچنین این سایت مکانی برای اشتراک گذاری سفرنامه های کاربران محترم و تبادل نظر بین مسافران و استفاده از تجربیات یکدیگر برای داشتن سفری بهتر و شناخت مکان های گردشگری می باشد.
امیدواریم با ارائه اطلاعاتی مفید و بروز در شناخت هر چه بیشتر جاذبه های گردشگری کمک کنیم.
0 نظرات
نظر خود را ثبت کنید