برج میلاد، برج مخابراتی چندمنظوره ایست که بلندترین برج ایران، ششمین برج بلند مخابراتی جهان و نوزدهمین سازهٔ بلند نامتکی جهان است و از نظر وسعت کاربری سازهٔ رأس برج، در میان تمامی برجهای مخابراتی دنیا مقام نخست را دارد. مجموعه برج میلاد، در زمینی به مساحت ۴/۷۴ هکتار قرار دارد و دارای ۴۳۵ متر ارتفاع است و وزن تقریبی کل سازه ۱۵۰ هزار تن می باشد. در حال حاضر این مجموعه شامل برج میلاد تهران و مرکز همایشها می باشد و فاز دوم شامل مرکز خرید برج هتل و برج اداری می باشد.
در مورد تاریخچه ساخت این برج، دو دیدگاه عمده وجود دارد. برخی منابع اینطور می گویند که این برج مخابراتی بخشی از طرح بسیار بزرگتری به نام شهستان پهلوی بوده ولی مختصات و مشخصات اجرای آن الزاما برج میلادی امروزی نیست.
برخی منابع نیز می گویند طراحی و ایده ساخت این برج تماما مربوط به بعد از انقلاب بوده و ایده ساخت این برج، در اوایل دههٔ ۷۰، زمانی که مسعود رجبپور شهردار تهران بود، به عنوان یک نماد برای شهر تهران مطرح شده و از همان زمان، شهرداری تهران، تحقیقات گسترده ای را برای یافتن محل مناسب آغاز کرده است. در مطالعات اولیه، ۲۱ نقطه از تهران برای احداث برج، مورد بررسی قرار گرفتند که از میان آنها ابتدا چهار نقطه و سپس در نهایت، در پایان سال ۱۳۷۲، تپههای کوی نصر انتخاب و پروژهٔ طراحی و ساخت برج میلاد آغاز شد.
ساخت این برج، پس از سه سال مطالعات شناخت و امکان سنجی، در دی ماه ۱۳۷۶، با نام یادمان (مرکز ارتباطات بینالمللی تهران)، آغاز شد و دكتر محمد رضا حافظی، استاد دانشگاه هنرهای زیبای دانشگاه شهيد بهشتی، به عنوان معمار و طراح پروژه انتخاب گردید. در سال ۱۳۸۰، به پیشنهاد شورای اسلامی شهر تهران، به مناسبت یکصدمین زادروز روحالله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، به نام برج میلاد، تغییر یافت. ساخت این برج ۱۱ سال زمان برد که در ۸ سال نخست، تنها ۴۰ درصد از برج تکمیل شده بود، اما با سرعت بخشیدن به پروژه، توسط محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، ۶۰ درصد بعدی در ۳۰ ماه ساخته شد.
در نهایت، در روز ۱۶ مهر ۱۳۸۷، این برج با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای اسلامی شهر تهران و محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، با شعار آسمان نزدیک است، گشایش یافت. این مراسم را بیش از ۲۵۰ خبرنگار ایرانی و خارجی پوشش دادند.
برج میلاد با هدف احداث سازهای به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران و به منظور رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شدهاست. کارکردهای عمده این برج به شرح زیر است:
برج میلاد از ۵ بخش اصلی، شامل شالوده، ساختمان پای برج (لابی)، بدنه اصلی برج، سازه راس و دکل تشکیل شده است.
ساختمان پای برج ۶ طبقه است و ۱۷ هزار متر مربع وسعت دارد. در طبقه همکف آن، ورودی و محل پذیرش بازدیدکنندگان قرار گرفته است. ۶ پله برقی در این قسمت نصب شده که ظرفیت جابجایی ۹۰۰ نفر در ساعت را دارد و ۴ آسانسور با ظرفیت ۲۱ نفر هم در لابی نصب شده است. طبقات اول و دوم زیر همکف را فضاهای تاسیساتی و مرکز داده ها تشکیل داده اند.
مرکز خرید مجموعه، حدود ۸۳ واحد تجاری دارد و بازدید از آنها و همچنین فضای بیرونی و لابی برج، هر روز برای عموم آزاد است. در طبقات بعدی برج میلاد، رستوران، کافه تریا و همینطور نمایشگاهی با وسعت ۲۰۰ متر مربع وجود دارد.
بدنه اصلی برج میلاد، تنها برای عبور تاسیسات و آسانسورهای پرسرعت بوده و هر ۱۲ متر یک طبقه با امکان دسترسی به تاسیسات، طراحی شده و همینطور سنسورهای اندازه گیری آلودگی هوا و دوربین های کنترل ترافیک برروی بدنه این قسمت نصب شده است.
مهمترین بخش برج، سازه راس یا ساختمان بالای برج است که ۱۲ طبقه و ۱۲ هزار مترمربع وسعت دارد و علاوه بر ۶ آسانسوری که در بدنه اصلی است ۲ آسانسور با ظرفیت ۱۰ نفر نیز در مرکز این ساختمان نصب شده است. طبقه اول این مجموعه با وسعت ۴۶۰ متر مربع به عنوان منطقه ای امن در مواقع بحران و آتش سوزی اختصاص یافته است و طبقه دوم هم محل تاسیسات مکانیکی و برقی است.
در طبقه سوم، سکوی دید سربسته و موزه شهرداری قرار دارد. درموزه شهرداری هدایایی که از طرف شهرداری شهرهای مختلف به شهرداری تهران اهدا شده، نگهداری می شود. در طبقه چهارم، مرتفع ترین کافه تریای ایران و موزه سکه های باستانی که سکه هایی از دوره های مختلف تاریخی از جمله هخامنشی، اشکانی، ساسانی، زندیه و قاجاریه، قرار دارد. این سکه ها توسط یک کلکسیونر شخصی جمع آوری شده است.
در طبقه پنجم، موزه مشاهیر قرار دارد که اولین موزه ای است که در آن تندیس شخصیت های بزرگ ایرانی به معرض دید مردم گذاشته شده است. طبقه ششم، بزرگترین رستوران گردان جهان، قرار گرفته که ظرفیت آن بیش از ۴۰۰ نفر است و دو فضای ثابت و متحرک دارد و فضای متحرک آن هر ساعت یک دور به دور قسمت ثابت می چرخد. غذای این رستوران به دلیل شرایط ایمنی، در رستوران مرکزی برج میلاد طبخ و به وسیله آسانسورهای مخصوص به رستوران منتقل می شود.
در طبقه هفتم، سکوی دید باز قرار دارد که بزرگترین قطر را در بنای ساختمان بالای برج میلاد داشته و برای امنیت بیشتر دور تا دور آن را با فنس های فلزی پوشانده اند. در این بخش، دوربین هایی وجود دارد که به وسیله آن بازدیدکنندگان می توانند مناطق مهم و دیدنی شهر بزرگ تهران را تماشا کنند. طبقات هشتم و نهم این قسمت محل نگهداری تجهیزات مخابراتی و تلویزیونی است.
طبقه دهم ساختمان بالای برج، رستوران ویژه ای است که برای مهمانی های رسمی در نظر گرفته شده و بیش از ۱۰۰ نفر ظرفیت دارد و مجهز به امکانات پیشرفته است و در معماری داخلی آن از چوب استفاده شده است. طبقه یازدهم هم برای تاسیسات در نظر گرفته شده است.
در طبقه دوازدهم ساختمان بالای برج میلاد، گنبد آسمان قرار دارد. گنبدی شیشه ای به ارتفاع ۱۳ متر که کار هنری استاد رضا یحیایی، زیبایی خاصی به این بنا داده است. سیر تکامل فرهنگ و هنر ایران زمین را می توان در این آثار هنری دید، که از زمان امپراتوری های بزرگ تا دوره معاصر را شامل می شود. ایده اولیه طراحی این اثر بر پایه چهار عنصر اصلی آفرینش آب، خاک، باد و آتش است و مفاهیم با ارزشی مثل زندگی، عشق، عدالت، مبارزه و صلح را درون خود جای داده است.
دکل آنتن برج میلاد، سازه ای فولادی با ارتفاع ۱۲۰ متر است که در پایین ترین قسمت، به یک ۱۶ ضلعی به قطر ۶ متر و در بالاترین قسمت، به یک مربع ۶۰ سانتیمتری تبدیل می شود و از ۳۶۰،۰۰۰ قطعه فولاد، پیچ و مهره ساخته شده و وزن تقریبی آن ۳۵۰ تن است. در داخل دکل، یک آسانسور ۲ نفره نصب شده و کاربران تخصصی را تا ارتفاع ۷۰ متری منتقل می کند و دسترسی به دیگر قسمت های دکل آنتن از طریق پله های استخری است. دکل در ۴ قسمت طراحی و ساخته شده که قسمت پایینی آن، محل نصب آنتن های مخابراتی کاربران عمومی و سه قسمت بالایی به آنتن تلویزیونی آنالوگ و دیجیتال اختصاص داده شده است.
دلفیناریوم برج میلاد اولین پارک غیر ساحلی خاورمیانه در نوع خود است. مکان این پارک در قسمت غربی مجموعه برج میلاد و با ظرفیت ۷۰۰ نفر است که دو دلفین و تعدادی شیر دریایی آموزش دیده شده در هر سانس ۹۰ دقیقه ای، به اجرای برنامه می پردازند. در قسمت جنوب غربی برج میلاد زمین چمن مصنوعی برای علاقمندان به بازی پینت بال در نظر گرفته شده است.
لیزریوم، در ورودی پارکینگ برج است که هر ۳۰ دقیقه یکبار نمایش های ۱۵ دقیقه ای جذابی همراه با صدا و تصویر ارائه می کند. لیزریوم یک هنر تلفیقی از نور، صدا و رنگ است که با جلوه هایی ویژه ارائه می شود. این سالن بزرگترین و عریض ترین پرده سه بعدی فعلی ایران را دارد و ظرفیت آن ۸ نفر است و هر صندلی، مجهز به یک تفنگ لیزری است. در حین بازی از شخص عکس گرفته می شود.
همچنین یک کافه زیبا، در محیط برج، با ظرفیت ۲۵ نفر، یک رستوران سنتی با موسیقی زنده، رستوران های زنجیره ای فرش وی، که در ضلع غربی گذرگاه ورودی اصلی قرار گرفته، رستوران آبشار و مجموعه ای از چند تالار و مرکز همایش که برای کاربردهای مختلفی مثل نمایشگاه، پذیرایی، کنسرت و همایش و … استفاده می شود، در این مکان وجود دارد.
برج میلاد در شمال غربی تهران، جنوب شهرکقدس و شمال کوینصر در منطقه ۲ شهرداری تهران، پایتخت ایران قرار دارد. این برج بر روی تپه های کوه نصر، در میان شبکه بزرگراهی شمال غرب تهران واقع گردیده که از شمال به بزرگراه همت، از جنوب به بزرگراه حکیم، از شرق به بزرگراه چمران و از غرب به بزرگراه شیخ فضل الله منتهی می گردد.
0 نظرات
نظر خود را ثبت کنید