باغ ارم یک باغ ایرانی تاریخی در شهر شیراز است و شامل چند بنای تاریخی و باغ گیاهشناسی میشود. مساحت آن حدود ۱۱۰۳۸۰ مترمربع و زیربنای آن حدود ۱۸۶۹ مترمربع است. این باغ، تنوع گیاهی بسیار بالایی دارد و گیاهان بسیاری از مناطق مختلف در جهان در این باغ کاشته شدهاست. در حال حاضر این باغ در اختیار دانشگاه شیراز است؛ باغ گیاهشناسی آن در اختیار دانشکده کشاورزی و ساختمان باغ در اختیار دانشکده حقوق قرار دارد.
پیشینهی باغ ارم به درستی مشخص نیست و هنوز معلوم نشده که این باغ دقیقاً چه زمانی و توسط چه کسی ساخته شده، اما در سفرنامههای مربوط به قرنهای ۱۰ و ۱۱ هجری از این باغ نام برده اند و مشخص است که باغ ارم حداقل در دوران سلجوقیان و آل اینجو هم وجود داشته؛ بنابراین پیشینهی باغ را میتوان حداقل به سدهی ۶ هجری نسبت داد. البته این احتمال را می دهند که این باغ در دوره سلجوقیان به دست اتابک قراچه که از طرف سنجر سلجوقی، حکومت فارس را بر عهده داشته، بنا شده باشد.
مانند دیگر اماکن تاریخی که در شهر شیراز قرار دارند، باغ ارم هم در دوران کریم خان زند به اوج شکوفایی خود رسید و کریم خان در بهسازی آن نقش بسیار مهمی داشت.
در زمان قاجاریه، این باغ به مدت ۷۵ سال به دست سران ایل قشقایی، به ریاست جانی خان که مقالم ایلخانی داشت، افتاد که در این زمان عمارتی در این باغ ساخته شد. آنها ارم را به عنوان مقر فرمانروایی خود در شهر شیراز برگزیده بودند. شواهد نشان می دهند که ساختمان عمارت این باغ، تا دوره ناصرالدین شاه قاجار پابرجا بوده اما حاج نصیرالملک شیرازی، باغ را از خاندان ایلخانی خریداری کرده و احتمالا با حفظ اساس ساختمان، عمارت فعلی موجود در باغ را بنا نهاده است. پس از درگذشت وی در حدود سال ۱۲۷۲ هجری شمسی، تزئینات بنا و بعضی قسمت های نیمه کاره توسط ابوالقاسم خان نصیرالملک، داماد و خواهرزاده او، تکمیل می شود.
عمارت وسط، هسته مرکزی این باغ محسوب میشود. این ساختمان در زمان قاجاریه و با تقلید از سبک معماری زندیه ساخته شده و ستون های دو طبقه بالایی، از تخت جمشید الهام گرفته شدهاند. این عمارت، از سه طبقه، با تزئینات فراوان تشکیل شدهاست. اتاقهای طبقه زیرین که تقریباً زیرزمین هستند، محلی برای استراحت در روزهای گرم تابستان است. تزئینات این اتاقها، کاشیکاریهای رنگین بوده و دو طبقه بالایی دارای ستونهایی است که از تخت جمشید الهام گرفته شدهاند.
در پیشانی بنا، دو نیمدایره در دو طرف و یک تابلو بزرگ در وسط قرار دارد که از ۳ هلال روی هم تشکیل شدهاست. این تابلو، تصاویری از شاهنامهٔ فردوسی و نبرد شاهان قاجار را نشان میدهد.
در این باغ وسیع، سرو نازهای بلند و زیبائی وجود دارد که سال های زیادی بر آنها گذشته و موجب شهرت باغ شده است. اصولاً باغ های شیراز، بخاطر داشتن درختان سرو ناز شهرت داشته است. بلند ترین سرو ناز این باغ قریب سی و پنج متر بلندی آنست.
انواع درختان باغ ارم را می توان به دو دسته درختان زینتی و درختان میوه دار تقسیم کرد :
محصول اصلی درختان میوه دار باغ در درجه اول انار و در درجه دوم مرکبات است.
این باغ امروزه علاوه بر سروهای زیبا، به داشتن انواع گل نیز شهرت دارد. در دو دهه اخیر گل های بسیاری از هر نوع در آن پرورش داده شده است و مخصوصاً گل های رز گوناگون آن دیدنی ست. در موقع توسعه باغ، گلستانی از انواع گل رز در ضلع غرب و شمال غربی احداث گردیده که در آن قریب دویست و پنجاه واریته گل رز پرورش داده شده است. این گلستان از نظر تنوع و بسیاری انواع گل رز در کشور ما بی نظیر و در کشورهای همجوار و آسیا کم نظیر است.
به جز گل های رز، انواع دیگر گل های موجود در باغ ارم را می توان به ده عنوان کلی دسته بندی نمود:
باغ ارم، در شمال غربی شهر شیراز است و در خیابان ارم قرار دارد. این باغ، از ضلع شمال غربی به بلوار دانشجو (خیابان آسیاب سهتایی)، از شمال شرقی به بلوار ارم و در رأس شمالی به میدان ارم محدود میگردد.
هدف اصلی سایت تفرج نامه معرفی جاذبه های گردشگری و مقاصد توریستی ایران و در آینده ای نزدیک جهان است. همچنین این سایت مکانی برای اشتراک گذاری سفرنامه های کاربران محترم و تبادل نظر بین مسافران و استفاده از تجربیات یکدیگر برای داشتن سفری بهتر و شناخت مکان های گردشگری می باشد.
امیدواریم با ارائه اطلاعاتی مفید و بروز در شناخت هر چه بیشتر جاذبه های گردشگری کمک کنیم.
0 نظرات
نظر خود را ثبت کنید