استان آذربایجان غربی

استان آذربایجان غربی یکی از استان‌های شمال غربی ایران و مرکز آن شهر ارومیه است. این استان از شمال به جمهوری آذربایجان و ترکیه، از مغرب به کشورهای ترکیه و عراق، از شرق به استان آذربایجان شرقی و استان زنجان و از جنوب به استان کردستان محدود است. این استان تنها استان ایران است که با ترکیه هم مرز است. سراسر مرز استان با ترکیه و عراق از کوه‌های مرتفع دیوارمانندی از شمال به جنوب کشیده شده‌است که منبع چشمه‌های آب فراوان هستند.

تاریخچه آذربایجان قبل از اسلام

استان آذربايجان غربی بخشي از سرزمين باستاني ماد است و آن را ماد كوچك مي ناميدند. در زمان سلطنت اسكندر مقدوني بر ايران سرداري به نام آتورپات يا آتروپاتن كه شهربان منطقه ماد كوچك بود، در اين سرزمين قيام كرد و آنگاه با انعقاد عهدنامه اي از واگذاري آذربايجان به دست يوناني ها جلو گيري کرد و اسكندر به این شرط كه آتروپات خود را تابع امپراتوري وي بداند، اورا در آنجا باقي گذاشت.

پس از مرگ اسكندر كه خونريزي در بين جانشينان وي در گرفت ، آتروپات به حكمراني اين منطقه رسيد و به پاس خدمات وي از جلوگيري اعمال نفوذ بيگانگان در اين منطقه ماد كوچك را بنام سردار آتروپات خواندند.

در روزگار ساسانيان این منطقه يكي از ايالات مهم ايران وبه قول يوناني ها ساتراپ نشين بوده كه به علت وجود آتشكده معروف آذر گشسب و آتشكده هاي ديگر ، به نام آذربايجان معروف شد.

تاریخچه آذربایجان بعد از اسلام

با حمله مغولان و با ورود هلاکوخان ، آذربایجان مرکز شاهنشاهی مغولان از خراسان تا شام شد. پس از مغولان، خاندان ترکان قره قیونلوها و آق قیونلوها بر این منطقه تسلط یافتند. در زمان صفویه، شاه اسماعیل اول شهر تبریز را پایتخت ایران اعلام کرد. در دوره قاجار و در زمان سلطنت فتحعلی شاه قاجار بخشی از آذربایجان طی عهد نامه های به روسیه واگذار شد. بعد از فتحعلی شاه ، شهر تبریز ولیعهد نشین شد و احمد شاه و ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه و بالاخره محمدعلی شاه دوران ولایت عهدی خود را در این شهر گذراندند.

رضاخان در سال 1300 شمسی سیطره حکومت مرکزی ایران را بر این منطقه برقرار کرد. با شروع جنگ جهانی دوم در سال 1320 شمسی، نیروهای شوروی وارد ولایات شمالی ایران از جمله آذربایجان شدند. این نیروها در اردیبهشت ماه 1325 شمسی به دنبال طرح مسئله آذربایجان در سازمان ملل متحد، آذربایجان را تخلیه کردند. مردم آذربایجان در جریان ملی شدن صنعت نفت در سال 1329 شمسی مبارزه را علیه استعمار انگلیس آغاز کردند و سرانجام با پیروزی ، انگلیس شکست خورد.

نام های مختلف آذربایجان

آذربایجان در فارس میانه، آتور پاتکان، در آثار کهن فارسی، آذربادگان یا آذربایگان، در فارسی کنونی، آذربایجان، در یونانی، بیزانس آذربیگانون، در ارمنی، اتراپاتاکان، در سریانی، آذربایغان و در عربی، آذربیجان نامیده شده است.

مناطق گردشگری استان آذربایجان غربی

چشمه کانی گراوان
1398/03/23 0 0

چشمه کانی گراوان، در دشتی یکدست سبز و زیبا واقع شده که دارای آب معدنی و گازدار است. شهرت اصلی چشمه کانی گراوان به دلیل جوشیدن آبی ...

گروه(ها):
ادامه مطلب
آبشار شلماش
1397/06/25 0 0

آبشار شلماش، با دره‌ای سرسبز در کنار جنگل‌های پراکنده، از شاخه‌های رودخانه زاب کوچک محسوب می‌شود. این آبشار، در زمان پرآبی با سرازیر شدن از لای ...

گروه(ها):
ادامه مطلب
دریاچه مارمیشو
1396/12/05 0 0

دریاچه مارمیشو بر اثر زلزله و سد کوه در مسیر آب‌های مرزی ایران و ترکیه بوجود آمده است و پنج هکتار وسعت دارد و عمق آن نیز حدود ۵۰ الی ۶۰ متر تخمین ...

گروه(ها):
ادامه مطلب
تخت سلیمان
1396/08/08 0 0

مجموعه تاریخی-فرهنگی تخت سلیمان ۱۲۴ هزار مترمربع مساحت دارد و در ادوار مختلف محل سکونت مادها، اشکانیان، ساسانیان و مغول‌ها بوده و به روایتی ...

گروه(ها):
ادامه مطلب
برج سه گنبد
1396/08/07 0 0

برج سه گنبد ارومیه، برج مقبره ای به جا مانده از دوران سلجوقی و متعلق به سال 580 هجری قمری می باشد. مقبره یا برج آجری سه گنبد متعلق به قرن ...

گروه(ها):
ادامه مطلب
گور دخمه فخریگا
1396/08/07 0 0

گور دخمه سنگی فخریگا که با نام‌های فخریگاه، فخریکا، فقره قا، فقره گاه نیز شناخته می‌شود، از جمله آثار تاریخی دوره مادها (هزاره اول قبل از میلاد) به ...

گروه(ها):
ادامه مطلب
قره کلیسا
1396/07/28 0 0

قره کلیسا یا کلیسای تادئوس مقدس قدیمی ترین کلیسای ارامنه ایران است. این کلیسا بر مزار تاتائوس حواری حضرت مسیح (ع) احداث شده است و به عنوان ...

گروه(ها):
ادامه مطلب

مردم شناسی استان آذربایجان غربی

گروه اول ترک های آذری زبان ساکن در دشت‌های پیرامون دریاچه ارومیه هستند که در دشت‌های شمال و جنوب شرقی استان ساکنند و گروه دوم شامل کردهایی هستند که در بخشهای مرتفع غربی و جنوبی استان ساکن و به زبان کردی تکلم می نمایند. باید اضافه کرد کنار این دو گروه، اقلیت های دیگری نیز زندگی می کنند.

صنایع دستی استان آذربایجان غربی

فرش بافی، گلیم بافی، جاجیم بافی، قلاب بافی، ریزه کاری چوب و پوشاک پشمی از مهم ترین صنایع دستی در این استان به شمار می آیند.

سوغات استان آذربایجان غربی

صنایع چوبی، انواع قالی و بافته‌های دستی شامل گلیم، دستکش، شال گردن، کلاه و ...، عرقیات، انواع نقل، گردو و بیدمشک، حلوای گردو و حلوای هویج، انواع محصولات باغی و کشاورزی شامل انگور، سیب درختی، عسل، لبنیات، کشمش و ... .

غذاهای محلی استان آذربایجان غربی

ارومیه خورشت، شورجه، گوزلمه، سوپ بلغور (یارما شورباسی)، آش کلم (یرتخلی یا تورشولی آش)، گیزاتما و ...

مشاهیر استان آذربایجان غربی

حسام الدین چلپی، ابوالحسن ارموی، ملا محمد حسین، میرزا محمود اصولی و … از مشاهیر نامی و معروف این استان بوده اند.

آب و هوای استان آذربایجان غربی

آب و هوای استان آذربایجان غربی، معتدل کوهستانی تا نیمه خشک است. استان آذربایجان غربی با داشتن آب و هوایی مناسب برای انجام اموری نظیر کشاوری و دامداری مناسب است. کوه های مرتفع در این استان زمینه ای برای بارش و برف زیاد در آن جا شده و معمولاً هوایی مرطوب دارد که در طول چهار فصل، سه فصل بهار، پاییز و زمستان، بارش و برف فراوانی در این منطقه می بارد.

گیاهان دارویی استان آذربایجان غربی

استان آذربایجان غربی باتوجه به شرایط اکولوژی و اب وهوایی مناسب و همچنین پوشش گیاهی بسیارغنی مشتمل برانواع گیاهان به خصوص گیاهان دارویی است. حدود 1000 تا 1200 گونه گیاهی دراین استان وجود دارد که این میزان گونه گیاهی حدود 10 درصد ازمجموع گونه های گیاهی کشور را شامل میشود. درحال حاضر 150 نوع گیاه دارویی دراستان تولید میشود و بیش از700 نوع گیاه دارویی درگستره استان مورد شناسایی واقع شدها ست که کاربردهای مختلف ازنظر درمانی دارند. ازطرفی حوزه عرقیات گیاهی در آذربایجان غربی یکی ازظرفیت های بالقوه کسب ثروت و ایجاد اشتغال به شمار می آید.

مراکز آب درمانی و چشمه های استان آذربایجان غربی

از مجموع ۳۶۰ چشمه آب معدنی شناسایی شده در سراسر ایران، نزدیک به ۳۰ حلقه چشمه انواع آب های گرم و معدنی در آذربایجان غربی واقع شده اند.